• Banner-2.jpg
 • Banner-3.jpg
 • Banner-4.jpg
 • Banner-5.jpg
 • Banner-6.jpg

Για τον άνδρα η υπογονιμότητα αποτελεί ευαίσθητο θέμα. Ένας άνδρας μπορεί να είναι καταπληκτικός εραστής και παρόλα αυτά το σπέρμα του να μην μπορεί να γονιμοποιήσει ένα ωάριο, και το αντίθετο, ο άνδρας να έχει ένα πολύ γόνιμο σπέρμα και παρ’ όλα αυτά να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει την ερωτική πράξη.

Η υπογονιμότητα δεν δηλώνει απολύτως τίποτα για την ερωτική ικανότητα ενός άνδρα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ!

Μην συνδέεις την υπογονιμότητα με τον ανδρισμό σου.

Όχι άγχος, απογοήτευση - Κάνε προληπτικό έλεγχο!

Το ανθρώπινο είδος είναι αξιοθαύμαστα γόνιμο. Οι γυναίκες μπορούν να συλλάβουν και να φέρουν παιδιά ήδη από τα μισά της δεύτερης δεκαετίας της ζωής τους. Στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες, οι γυναίκες συλλαμβάνουν μεταξύ των 20-30 ετών, αλλά τελευταία βλέπουμε να αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών που συλλαμβάνουν πάνω από τα 40 τους. Από την άλλη πλευρά ο άνδρας μπορεί να τεκνοποιήσει μέχρι το γήρας του. Παρόλα αυτά το φαινόμενο της αναπαραγωγής παραμένει εξαιρετικά σύνθετο. Στις αρχές του 21ου αιώνα η ιατρική επιστήμη έχει κάνει τεράστια βήματα να κατανοήσει τα διάφορα της αναπαραγωγικής διαδικασίας, έτσι ώστε να αναγνωρίσει που βρίσκεται το πρόβλημα και να το διορθώσει, επιτυγχάνοντας την τεκνοποίηση στο 65% των ζευγαριών που αναζητούν λύση της στειρότητάς τους, στους ειδικούς. Για το ζευγάρι που θέλει να τεκνοποιήσει ο όρος υπογονιμότητα σημαίνει τη μη επίτευξη εγκυμοσύνης μετά τη πάροδο ενός έτους συχνών, ελεύθερων σεξουαλικών επαφών.

Σε ποια ιατρική ειδικότητα πρέπει να απευθυνθεί το ζευγάρι που επιθυμεί έλεγχο γονιμότητας; Η στενή συνεργασία του ουρολόγου με τον γυναικολόγο, αλλά και άλλες ιατρικές ειδικότητες είναι συχνά επιβεβλημένη.

Η ανδρική γονιμότητα εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία ενός σύνθετου συστήματος που αποτελείται από όργανα και ορμόνες. Ο ρόλος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος είναι η παραγωγή και αποθήκευση σπερματοζωαρίων και η επιτυχής μεταφορά τους έξω από το σώμα με εκσπερμάτιση. Η παραγωγή των σπερματοζωαρίων γίνεται στους όρχεις. Η ανδρική υπογονιμότητα διαπιστώνεται κυρίως από τη παρουσία μη φυσιολογικών παραμέτρων στο σπερμοδιάγραμμα.

Αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας

 1. Ορμονικές διαταραχές (υπογοναδισμός, προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα).
 2. Γενετικοί παράγοντες (χρωμοσωμιακές ανωμαλίες).
 3. Κρυψορχία.
 4. Τραυματισμός όρχεων, καρκίνος όρχεων.
 5. Κιρσοκήλη, υδροκήλη, βουβωνοκήλη.
 6. Χρόνιες συστηματικές παθήσεις.
 7. Μολύνσεις του ουρογεννετικού συστήματος (χρόνια προστατίτιδα).
 8. Στυτική δυσλειτουργία.
 9. Περιβαλλοντικοί παράγοντες (συνεχής υψηλή τοπική θερμοκρασία).
 10. Ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, διάφορα φάρμακα.
 11. Ηλικία.
 12. Αλκοόλ, κάπνισμα.
 13. Πολύ έντονο άγχος.

Ο λεπτομερής έλεγχος της ανδρικής γονιμότητας έχει μεγάλη σημασία προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία και να επιλεχθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Τι μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε

Οι σεξουαλικές συνήθειες, δηλ. οι η συχνότητα επαφών, οι γόνιμες μέρες, ορμονικές διαταραχές (όπως η γυναικομαστία), ο τραυματισμός των όρχεων, η συστροφή, η ατροφία, η κιρσοκήλη, τα αντισπερματικά αντισώματα.

Επίσης χειρουργικές επεμβάσεις στο παρελθόν όπως π.χ. βουβωνοκήλη, ορχεοπηξία (απόφραξη), εκτομή του κυστικού αυχένα, προστατεκτομή (παλίνδρομη εκσπερμάτιση), κ.λ.π. Ακόμα, λοιμώξεις των επιδιδυμίδων του προστάτη και της ουρήθρας.

Το σπερμοδιάγραμμα

Η εργαστηριακή διερεύνηση αρχίζει με την εξέταση του σπέρματος. Η συλλογή του σπέρματος γίνεται καλύτερα με αυνανισμό μετά από αποχή 3-5 ημερών, γιατί ο χρόνος συλλογής επηρεάζει τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος. Το σπέρμα πρέπει να εξετάζεται το πολύ μέσα σε μισή ώρα από τη συλλογή του. Φυσιολογικά το σπέρμα έχει όγκο 1,5-5 ml και υγροποιείται σε 5-30 λεπτά, χωρίς συγκολλήσεις σπερματοζωαρίων, που είναι ενδεικτικές για τη παρουσία φλεγμονής ή αντισπερματικών αντισωμάτων.

Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων εκφράζεται με το κλάσμα των κινητών, που φυσιολογικά το ποσοστό τους στο τέλος της 1ης ώρας είναι >65%. Εξετάζεται επίσης η μορφολογία των σπερματοζωαρίων που φυσιολογικά αντιπροσωπεύεται από ποσοστά μεγαλύτερα του 60%.

Τέλος στο σπέρμα ελέγχεται ο αριθμός των λευκοκυττάρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Φυσιολογικά πρέπει να μην υπάρχουν πάνω από 0-2 πυοσφαίρια και ερυθρά κατά οπτικό πεδίο ή περισσότερα από 1 x 1000.000 πυοσφαίρια/ml σπέρματος. Η παρουσία πυοσπερμίας (πυοσφαιρίων στο σπέρμα) και αιμοσπερμίας (ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σπέρμα), είναι ενδεικτική συνήθως προστατίτιδας και μπορεί να επηρεάζει κύρια την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Κλείστε Ραντεβού
Με το Γιατρό

Στο

210 80 74 866

Ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί του

Φόρμα Επικοινωνίας

Ιατρείο Κηφισιάς

Χ. Τρικούπη 197 & Σειρήνων
Κηφισιά, Τ.Κ: 14564, Αθήνα
Τηλ.: 210 80 74 866

Προβολή στο χάρτη

Ιατρείο Ωρωπού

Μικράς Ασίας 6, 1ος Όροφος
Νέα Παλάτια Σκάλας Ωρωπού
Τ.Κ: 19015, Αττική, Τηλ.: 2295 301061

Προβολή στο χάρτη

Που θα μας βρείτε