• Banner-2.jpg
  • Banner-3.jpg
  • Banner-4.jpg
  • Banner-5.jpg
  • Banner-6.jpg

 

13086 e1493716354352

Το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας στις μέρες μας. Υπογόνιμο χαρακτηρίζεται ένα ζευγάρι όταν σε διάστημα ενός έτους με συνεχείς προσπάθειες δεν μπορεί να συλλάβει. Τα αίτια του προβλήματος σε ένα ποσοστό, οφείλονται στην ανδρική υπογονιμότητα.

Ανδρική υπογονιμότητα ονομάζουμε την μη ικανοποιητική παραγωγή σπερματοζωαρίων ή την ακινησία τους κατά την έξοδο του σπέρματος. Πολλοί είναι οι παράγοντες που σχετίζονται με αυτή την κατάσταση από μία απλή ασθένεια, έναν τραυματισμό ή την επιλογή ενός καθορισμένου τρόπου ζωής που δεν βοηθάει στην επίτευξη της σύλληψης. 

Αιτίες ανδρικής στειρότητας

Ιδιοπαθή Αίτια

Πολλές φορές ο ουρολόγος χαρακτηρίζει την υπογονιμότητα ιδιοπαθή. Ενώ όλα κινούνται φυσιολογικά (ανατομικά, ορμονικά κ.τ.λ.) οι όρχεις δεν δύνανται να παράγουν φυσιολογικό σπέρμα, αλλά σπέρμα που συγκεντρώνει λιγότερα από 20 εκατομμύρια σπερματοζωάρια/ml υγρού.

Κιρσοκήλη 

Η συγκέντρωση κιρσώδων φλεβών στο όσχεο, προκαλεί υψηλές θερμοκρασίες στον όρχι, με αντίκτυπο στα σπερματοζωάρια. 

Ψυχολογικοί Παράγοντες – Κακές Συνήθειες

Η ανδρική υπογονιμότητα κάνει έναν άντρα να αισθάνεται ανεπαρκής και αποτυχημένος, επιφέροντας άσχημη ψυχολογία. Επίσης συνδυαστικοί παράγοντες όπως ναρκωτικά, κάπνισμα, πολύ αλκοόλ, χημικές εκθέσεις μπορεί να είναι καταστρεπτικοί για την ανδρική υπογονιμότητα.  

Γενετικές Ανωμαλίες

Το σύνδρομο Kleinefelter είναι μία από τις γενετικές ανωμαλίες που προκαλεί πλήρη απουσία σπερματοζωαρίων, η οποία προκύπτει για δύο λόγους. Εξαιτίας της αποφρακτικής και μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας. Στην μη αποφρακτική αζωοσπερμία παρουσιάζεται μία σοβαρά εμποδιζόμενη παραγωγή σπέρματος. 

Διάγνωση

Για να διαγνωστεί ότι ένας άνδρας πάσχει από υπογονιμότητα συχνά χρειάζεται να υποβληθεί σε ένα πλήθος εξετάσεων, προκειμένου να διευκρινιστούν πρώτα οι αιτίες για μία ασφαλέστερη διάγνωση. Οι διαγνωστικές εξετάσεις συνήθως περιλαμβάνουν:

Ιατρικό ιστορικό: Πραγματοποιείται εξέταση των γεννητικών οργάνων, συνοδευόμενη από ερωτήσεις σχετικές με τις σεξουαλικές συνήθειες, την κληρονομικότητα, προβλήματα υγείας, προηγούμενα χειρουργεία, τραυματισμοί κ.α.

Ανάλυση σπέρματος: Από παραγόμενο σπέρμα το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο, εκτιμάται η ποσότητα, η κινητικότητα και η μορφολογία στα σπερματοζωάρια.

Υπερηχογράφημα όσχεος: Μέσω ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας, ο ουρολόγος μπορεί να διακρίνει την ύπαρξη προβλημάτων στους όρχεις.

Διορθικός υπέρηχος: Με αυτή την εξέταση ο γιατρός διερευνά τη διαβατότητα των πόρων, οι οποίοι μετακινούν το σπέρμα.

Ορμονικές εξετάσεις: Οι ορμόνες που παράγονται από την περιοχή των όρχεων παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σπερματοζωαρίων. 

Θεραπεία 

Στην αζωοσπερμία η θεραπεία είναι αρκετά δύσκολη, καθώς η ασθένεια οφείλεται σε αίτια παιδικής ηλικίας όπως η κρυψορχία. Ο γιατρός τις περισσότερες φορές συμβουλεύει τα ζευγάρια να προβούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στην ασθενοσπερμία ο γιατρός αφού καθορίσει το αίτιο μπορεί να προβεί στην κατάλληλη θεραπεία. Στην περίπτωση φλεγμονής χορηγείται αντιβίωση, ακόμα και κορτιζόνη. Στην ύπαρξη κιρσοκήλης η βασική θεραπεία είναι χειρουργική. Τέλος, αν η ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται σε ορμονική διαταραχή μία διαδεδομένη θεραπεία είναι η χορήγηση ορμονών. 

Σε καμία περίπτωση η υπογονιμότητα δεν συνδέεται με την ερωτική ικανότητα ενός άνδρα.

Συζητήστε με τον γιατρό, ό,τι σας απασχολεί, κλείνοντας ραντεβού!

 

Κλείστε Ραντεβού
Με το Γιατρό

Στο

210 80 74 866

Ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί του

Φόρμα Επικοινωνίας

Ιατρείο Κηφισιάς

Χ. Τρικούπη 197 & Σειρήνων
Κηφισιά, Τ.Κ: 14564, Αθήνα
Τηλ.: 210 80 74 866

Προβολή στο χάρτη

Ιατρείο Ωρωπού

Μικράς Ασίας 6, 1ος Όροφος
Νέα Παλάτια Σκάλας Ωρωπού
Τ.Κ: 19015, Αττική, Τηλ.: 2295 301061

Προβολή στο χάρτη

Που θα μας βρείτε