• Banner-2.jpg
 • Banner-3.jpg
 • Banner-4.jpg
 • Banner-5.jpg
 • Banner-6.jpg

Καρκίνος των όρχεων | Παντελής Κατσίβας - Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

Καρκίνος όρχεων ονομάζεται το κακόηθες νεόπλασμα που εμφανίζεται στα κύτταρα των όρχεων στο όσχεο. Ο καρκίνος αυτός απασχολεί κυρίως άνδρες κάτω των 35 ετών με εξακριβωμένο ηλικιακό όριο μεταξύ 15-44.

Στις μέρες μας, με την εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης ο καρκίνος των όρχεων αποτελεί μία από τις 100% θεραπεύσιμες μορφές ουρολογικού καρκίνου στα πρώτα στάδια. Η συντριπτική πλειοψηφία του καρκίνου στους όρχεις, προέρχεται από τα γεννητικά κύτταρα.

Υπάρχουν δύο τύποι κυττάρων που προκαλούν τον καρκίνο:

 1. Τα σεμινώματα (ο πιο συνήθης τύπος)
 2. Οι μη σεμινωματώδεις όγκοι

Ο άνδρας αρχίζει και υποψιάζεται ότι κάτι συμβαίνει μετά από ψηλάφηση ανώδυνης μάζας στον όρχι είτε από τον ίδιο είτε από τη σύντροφό του. Αν ένα από τα συμπτώματα είναι ο πόνος στους όρχεις κατά πάσα πιθανότητα ο όγκος είναι μη σεμινωματώδης.

Αιτιολογία - Προδιαθεσικοί παράγοντες

Ακριβή αίτια για τον καρκίνο των όρχεων δεν υπάρχουν. Παρ’ όλα αυτά παρατηρούνται κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

 1. Ηλικία: Το 80% των περιστατικών έχει ηλικία από 20 έως 40 ετών
 2. Γενετικοί – Περιβαλλοντικοί παράγοντες
 3. Κληρονομικότητα: Συνήθως συγγένεια Ά βαθμού.
 4. Μετάλλαξη στο χρωμόσωμα Χq27
 5. Κρυψορχία: Κάποια μωρά γεννιούνται με έναν ή και τους δύο όρχεις κρυμμένους
 6. Λοίμωξη από AIDS

 

Συμπτωματολογία

Ανάμεσα στις πιο συχνές κλινικές εκδηλώσεις είναι:

 • Η παρουσία ανώδυνου ψηλαφητού μορφώματος
 • Οξύς πόνος (στο 10% των ασθενών)
 • Βήχας και δύσπνοια μόνο στην περίπτωση πνευμονικής μετάστασης
 • Ύπαρξη υδροκήλης 

 

Πως γίνεται η διάγνωση

Αρχικά ο γιατρός θα προβεί σε ψηλάφηση των όρχεων για να διαπιστώσει αν υπάρχει σκληρία. Στην συνέχεια θα προχωρήσει στον εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος θεωρείται ανεκτίμητος τόσο στην πρώιμη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση της νόσου.

Συνήθεις εξετάσεις:

Απεικονιστικός έλεγχος

Υπερηχογράφημα οσχέου: Με αυτή την εξέταση διαπιστώνεται κατά πόσο η σκληρία οφείλεται σε ύποπτο μόρφωμα ή αν πρόκειται για μία καλοήθη κύστη που απλά περιέχει υγρό.

Αξονική τομογραφία θώρακος ή άνω κοιλίας: Για την ανεύρεση μεταστάσεων, αν υπάρχουν.

Εργαστηριακός έλεγχος

Εξετάσεις αίματος: Οι καρκινικοί δείκτες ανιχνεύονται στο αίμα με απλές εξετάσεις αίματος. Οι αυξημένες τιμές βοηθούν στην επιβεβαίωση του καρκίνου των όρχεων.

Θεραπεία

Η ριζική ορχεκτομή αποτελεί τη λύση σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου των όρχεων. Από μόνη της η επέμβαση αυτή αποτελεί την ολοκληρωμένη θεραπευτική επιλογή του καρκίνου πρώιμου σταδίου που ακόμα δεν έχει επεκταθεί.

Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα από τους όρχεις, εκτός από τη ριζική ορχεκτομή, μπορεί να χρειαστεί ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που χρειάζονται νέα χειρουργική επέμβαση. 

Διατήρηση της γονιμότητας και σωστή πρόληψη

Όταν αφαιρείται ένας όρχις, εφόσον ο άλλος είναι φυσιολογικός, δεν υπάρχει καμία ανησυχία τόσο για τη σεξουαλική ζωή όσο και για τη γονιμότητα.

Οι περιπτώσεις που η γονιμότητα διαταράσσεται είναι όταν ο ασθενής υποβάλλεται συμπληρωματικά σε χημειοθεραπεία ή ακτινολογία. Σε πολλούς ασθενείς η γονιμότητα επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα, μετά τα δύο χρόνια από την χημειοθεραπεία-ακτινοθεραπεία.

Μην ξεχνάτε ότι η σωστή πρόληψη του καρκίνου των όρχεων ξεκινάει από τους ίδιους τους γονείς, αφού σε ένα μεγάλο ποσοστό οι ασθενείς είναι νέοι. Επιπλέον, άτομα με οικογενειακό ιστορικό πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιους ελέγχους και αυτοεξέταση. 

Κλείστε Ραντεβού
Με το Γιατρό

Στο

210 80 74 866

Ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί του

Φόρμα Επικοινωνίας

Ιατρείο Κηφισιάς

Χ. Τρικούπη 197 & Σειρήνων
Κηφισιά, Τ.Κ: 14564, Αθήνα
Τηλ.: 210 80 74 866

Προβολή στο χάρτη

Ιατρείο Ωρωπού

Καραϊσκάκη 31(πρώην Τρ. Πειραιώς), Τ.Κ: 19014, Καπανδρίτι
Τηλ./ Fax: 2295053100

Προβολή στο χάρτη

Που θα μας βρείτε