• Banner-2.jpg
  • Banner-3.jpg
  • Banner-4.jpg
  • Banner-5.jpg
  • Banner-6.jpg

 

Κρυψορχία - Παντελής Κατσίβας - Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

Η κρυψορχία (ετερόπλευρη και αμφοτερόπλευρη) είναι η συχνότερη συγγενής ανωμαλία στα αγόρια και προκύπτει όταν οι όρχεις δεν ακολουθούν τη φυσική κάθοδό τους από τη κοιλιά για να βρεθούν στην τελική τους θέση, το όσχεο. Η κρυψορχία είναι συχνότερη στο 2-3% των αγοριών κατά τη γέννηση και στο 20% περίπου στα πρόωρα νεογνά, αφού οι όρχεις κατεβαίνουν από τη κοιλιά μετά τον 7ο μήνα κύησης. Μετά τη γέννηση τα μισά περίπου αγόρια που έχουν γεννηθεί με κρυψορχία, εμφανίζουν κανονικά τους όρχεις στο όσχεο μέσα στους 6 πρώτους μήνες.

Η κρυψορχία, μαζί με τον υποσπαδία και την εμφάνιση υπογονιμότητας αποτελούν το «σύνδρομο της δυσγενεσίας των όρχεων» το οποίο σχετίζεται με την εκδήλωση του καρκίνου των όρχεων. Γι΄αυτό άτομα με κρυψορχία επιβάλλεται να πραγματοποιούν ετήσιο έλεγχο από εξειδικευμένο ουρολόγο, ακόμα και μετά τη χειρουργική αποκατάσταση. 

Ταξινόμηση

Ανάλογα με την περιοχή που εμφανίζεται ο όρχις η κρυψορχία χωρίζεται σε:

  • Κοιλιακή κρυψορχία: Οι όρχεις δεν έχουν περάσει το έσω στόμιο του βουβωνικού πόρου, αλλά βρίσκονται μέσα στην κοιλιά.
  • Βουβωνική κρυψορχία: Οι όρχεις μπορούν να ψηλαφηθούν από τον γιατρό μεταξύ του βουβωνικού πόρου και του οσχέου.

Συμπτωματολογία

Στην κρυψορχία δεν εμφανίζονται συμπτώματα, παρά μόνο η ορατή απουσία του ενός ή και των δύο όρχεων. Σε αρκετά σπάνιες περιπτώσεις ο έκτοπος όρχις μπορεί να τραυματιστεί, παρουσιάζοντας πόνο. Κίνδυνος εξαλλαγής και υπογονιμότητα Όσο πιο μακριά βρίσκεται από την ανατομική του θέση ο όρχις τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εξαλλαγής, δηλαδή η μετατροπή του υγιούς ιστού σε καρκίνο. Ο συχνότερος καρκινικός όγκος είναι το σεμίνωμα (βλ. καρκίνος όρχεων). Τα γεννητικά κύτταρα των όρχεων σε κρυψορχία δεν εξελίσσονται με φυσιολογικούς ρυθμούς και όπως είναι αναμενόμενο είναι λιγότερα σε αριθμό από αυτά ενός κανονικού όρχι στο όσχεο. Επομένως, ο κίνδυνος υπογονιμότητας είναι έκδηλος.

Διάγνωση

  • Ψηλάφηση από τον ιατρό
  • Υπερηχογράφημα για τον εντοπισμό και τα χαρακτηριστικά του όρχι
  • Μαγνητική – Αξονική τομογραφία 

 

Θεραπεία Κρυψορχίας - Γιατί είναι απαραίτητο το χειρουργείο

Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι όρχεις είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε θερμοκρασία 34ο C. Η αλλαγή της θέσης τους αυξάνει τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του όρχι και την ατροφία των κυττάρων του. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα γονιμότητας και είναι μία από τις αιτίες καρκινογένεσης.

Ορχεοπηξία & Ορχεκτομή

Πριν την ηλικία των 18 μηνών είναι ιδανικό διάστημα για να χειρουργηθεί το παιδί με τη μέθοδο που ονομάζεται ορχεοπηξία. Αυτό θα είναι πολύ ευεργετικό για τη διατήρηση της υπογονιμότητας μελλοντικά. Αν παρ’ όλα αυτά η επέμβαση γίνει στην ενήλικη ζωή τότε είναι απαραίτητο να γίνει και βιοψία.

Αν ο όρχις είναι ατροφικός ή υποπλαστικός συνίσταται η ορχεκτομή, καθώς υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες κακοήθους εξαλλαγής.

Ορμονική θεραπεία

Αρκετές φορές επιλέγεται πριν το χειρουργείο, κάνοντάς το πιο εύκολο.

 

Ανασπόμενοι όρχεις

Μερικές φορές μπορεί οι όρχεις να μην σταθεροποιούνται στο όσχεο αλλά να ανεβοκατεβαίνουν. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί, όπως προαναφέρθηκε, αν ο όρχις βρίσκεται τον περισσότερο χρόνο στο πάνω μέρος υπερθερμαίνεται. Σε αυτή την περίπτωση η ορχεοπηξία είναι απαραίτητη. Πρόκειται για μία ασφαλή, χωρίς επιπλοκές και ανώδυνη επέμβαση.

Κλείστε Ραντεβού
Με το Γιατρό

Στο

210 80 74 866

Ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί του

Φόρμα Επικοινωνίας

Ιατρείο Κηφισιάς

Χ. Τρικούπη 197 & Σειρήνων
Κηφισιά, Τ.Κ: 14564, Αθήνα
Τηλ.: 210 80 74 866

Προβολή στο χάρτη

Ιατρείο Ωρωπού

Καραϊσκάκη 31(πρώην Τρ. Πειραιώς), Τ.Κ: 19014, Καπανδρίτι
Τηλ./ Fax: 2295053100

Προβολή στο χάρτη

Που θα μας βρείτε