• Banner-2.jpg
 • Banner-3.jpg
 • Banner-4.jpg
 • Banner-5.jpg
 • Banner-6.jpg

Με ποια μορφή παρουσιάζεται η ακράτεια;

Υπάρχουν τέσσερις μορφές ακράτειας ούρων που συνήθως παρουσιάζονται στις γυναίκες:

 • Ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Είναι η ακούσια απώλεια ούρων όταν περπατάτε, ασκείστε ή σηκώνετε βάρη, όταν σηκώνεστε όρθια από καθιστή ή οριζόντια θέση, όταν βήχετε, φταρνίζεστε ή γελάτε. Είναι η συχνότερη μορφή ακράτειας.
 • Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου. Είναι η αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από απώλεια ούρων. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν θα προλάβετε να φτάσετε στη τουαλέτα ή μπορεί να ξυπνάτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας με έντονη ανάγκη για ούρηση.
 • Ακράτεια ούρων μικτού τύπου. Συμβαίνει όταν οι γυναίκες έχουν συμπτώματα τόσο ακράτειας ούρων από προσπάθεια, όσο και επιτακτικού τύπου.
 • Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση. Συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς. Μπορεί να προκληθεί είτε από δυσλειτουργία των νεύρων που ελέγχουν την ούρηση είτε από απόφραξη της ουρήθρας που εμποδίζει τη ροή ούρων. Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί.

Ποιες γυναίκες υποφέρουν από ακράτεια ούρων;

Προσβάλλει τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Δεν αποτελεί μέρος της διαδικασία γήρανσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακράτεια ούρων έχουν μέση ηλικία.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σκεφτείτε την ουροδόχο κύστη σαν ένα μπαλκόνι γεμάτο νερό και την ουρήθρα σαν το στόμιο του. Αν το στόμιο του δεν είναι καλά κλειστό, η παραμικρή πίεση στο μπαλόνι θα "σπρώξει" το νερό προς τα έξω. Οι λόγοι για τους οποίους η ουρήθρα δεν μπορεί να μείνει κλειστή κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων που απαιτούν προσπάθεια, είναι η αποδυνάμωση των συνδετικών ιστών και των μυών της πυέλου και είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα:

 • της κύησης και του τοκετού.
 • της χρόνιας άρσης βάρους ή καταπόνησης.
 • της εμμηνόπαυσης ή της ανεπάρκειας οιστρογόνων.
 • της παχυσαρκίας.

Τι πρέπει να κάνω, αν έχω ακράτεια;

Μιλήστε με το γιατρό σας. Το να συζητήσετε για το πρόβλημα είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορείτε να κάνετε, για να αρχίσετε να αποκτάτε ξανά τον έλεγχο. Για πολλές γυναίκες είναι συχνά το πιο δύσκολο βήμα. Η ακράτεια είναι μία πάθηση που, τώρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο γιατρός θα διαπιστώσει από ποιας μορφής ακράτεια πάσχετε και θα σας συστήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση τα συμπτώματα που θα περιγράψετε στο γιατρό σας και με προσεκτική εξέταση της πυέλου. Υπάρχουν επίσης ειδικές εξετάσεις (ουροδυναμική εξέταση), που συνήθως περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ενός μικρού καθετήρα στην ουροδόχο κύστη, ο οποίος μετράει τη δραστηριότητα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για την ακράτεια ούρων;

Για τις γυναίκες με ακράτεια ούρων από προσπάθεια, μια συνηθισμένη συντηρητική θεραπεία είναι οι ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους. Ωστόσο, ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησής σας, οι ασκήσεις μπορεί να μην επιφέρουν αρκετή ανακούφιση. Άλλες συντηρητικές θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες ή σε συνδυασμό με ασκήσεις περιλαμβάνουν:

 • Φυσιοθεραπεία (ασκήσεις με biofeedback), μια διαδικασία που σας βοηθάει να αποκτήσετε τον έλεγχο ορισμένων λειτουργιών του σώματος, γνωρίζοντάς τις καλύτερα.
 • Ηλεκτρικό ερεθισμό των μυών, ο οποίος βοηθάει στις ασκήσεις του πυελικού εδάφους, απομονώνοντας τους μύες που εμπλέκονται.
 • Φαρμακευτική αγωγή. Κάποιες φορές ακράτειας ούρων μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα ή με ορμονοθεραπεία (αν π.χ. η ακράτεια σχετίζεται με ανεπάρκεια οιστρογόνων). Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο μόνος αρμόδιος για να σας υποδείξει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, είναι ο γιατρός σας.
 • Παρότι οι παραπάνω θεραπείες είναι αποτελεσματικές σε ένα ποσοστό γυναικών, χρειάζεται συνεχής συντηρητική αγωγή για να έχει κανείς μακροχρόνια αποτελέσματα. Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η λύση που συνιστάται για μόνιμα αποτελέσματα. Σήμερα μια καινοτόμος μέθοδος, ελάχιστα επεμβατική, που δεν απαιτεί νοσηλεία είναι η τοποθέτηση κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης που προσφέρει μακροχρόνια αποτελέσματα. Σήμερα έχετε πολλές επιλογές στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων, για να παραμείνετε δραστήριες και να έχετε αυτοπεποίθηση!

Εκατομμύρια γυναίκες εμφανίζουν ακράτεια ούρων. Είναι κάτι για το οποίο μπορείτε και πρέπει να μιλήσετε στον θεράποντα ιατρό σας. Πάνω από το 90% των γυναικών που αντιμετωπίστηκαν δεν έχουν πια ακράτεια ή αναφέρουν πολύ μικρότερη διαρροή, λίγο χρόνο μετά τη θεραπεία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 3 στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ακράτειας.

Η ακράτεια δεν είναι απαραίτητα ένα "φυσιολογικό" φαινόμενο της διαδικασίας γήρανσης.

Η ακράτεια μπορεί να προσβάλλει γυναίκες όλων των ηλικιών, για διάφορους λόγους.

Η ακράτεια ούρων εμφανίζεται πιο συχνά απ' ότι νομίζετε. Ωστόσο, είναι από τα θέματα που δύσκολα θα συζητούσε κανείς. Κι όμως, η ακράτεια ούρων μπορεί να βάζει εμπόδια στη ζωή σας. Μπορεί να σας αναγκάζει να περιορίζετε ή να αποφεύγετε δραστηριότητες που σας αρέσουν, όπως η άσκηση, τα ταξίδια ή ακόμη και οι απλές κοινωνικές σχέσεις.

Κλείστε Ραντεβού
Με το Γιατρό

Στο

210 80 74 866

Ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί του

Φόρμα Επικοινωνίας

Ιατρείο Κηφισιάς

Χ. Τρικούπη 197 & Σειρήνων
Κηφισιά, Τ.Κ: 14564, Αθήνα
Τηλ.: 210 80 74 866

Προβολή στο χάρτη

Ιατρείο Ωρωπού

Μικράς Ασίας 6, 1ος Όροφος
Νέα Παλάτια Σκάλας Ωρωπού
Τ.Κ: 19015, Αττική, Τηλ.: 2295 301061

Προβολή στο χάρτη

Που θα μας βρείτε