• Banner-2.jpg
  • Banner-3.jpg
  • Banner-4.jpg
  • Banner-5.jpg
  • Banner-6.jpg

Εδώ στεκόμαστε αναλυτικότερα στα κύρια συμπτώματα που προκαλούν οι ουρολογικές-ανδρολογικές παθήσεις και χρήζουν διερεύνησης από τον ειδικό ουρολόγο - ανδρολόγο. Ένα σύμπτωμα αποτελεί σημάδι ότι κάτι «δεν πάει καλά» και όχι μία πάθηση. Άλλωστε, πολλές παθήσεις έχουν κοινά συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά είναι στην ουσία υποκειμενικά ενοχλήματα, των οποίων την ένταση αντιλαμβάνεται διαφορετικά ο καθένας μας και που συνήθως η έκταση τους σχετίζεται με τη σοβαρότητα της υποκείμενης νόσου.

Από την άλλη τα σημεία είναι τα αντικειμενικά ευρήματα, τα οποία είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν και οδηγούν τον πάσχοντα σε αναζήτηση ιατρικής φροντίδας. Για λόγους ευχρηστίας δεν ξεχωριζούμε παρακάτω τα συμπτώματα από τα σημεία και απλά τονίζουμε ότι σε ύπαρξη κάποιων από τα παρακάτω πρέπει ο/η ασθενής να επισκεφτεί τον Ουρολόγο-Ανδρολόγο.

Αιματουρία

Η παρουσία αίματος στα ούρα μπορεί να είναι ορατή (μακροσκοπική αιματουρία) ή αόρατη (μικροσκοπική αιματουρία). Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν αιματουρία είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού, η παρουσία πετρών στα νεφρά ή την κύστη και οι όγκοι της κύστης, των νεφρών ή του προστάτη. Ο διαγνωστικός έλεγχος της αιματουρίας περιλαμβάνει αρχικά το υπερηχογράφημα νεφρών και την εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, αν και μπορεί να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις.

Αιμοσπερμία

Η παρουσία αίματος στο σπέρμα είναι ένα σημάδι πολύ αγχωτικό για τους άνδρες αλλά συνήθως είναι ένα φαινόμενο καλόηθες και αυτοιάσιμο. Συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή ή υπερπλασία του προστάτη αν και σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή και καρκίνο του προστάτη. Ο ουρολόγος μπορεί να σας συστήσει να γίνουν καλλιέργειες σπέρματος, εξέταση PSA αίματος και δακτυλική εξέταση. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα υποχωρούν αυτόματα ή με τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ακράτεια ούρων

Η παρουσία αίματος στα ούρα μπορεί να είναι ορατή (μακροσκοπική αιματουρία) ή αόρατη (μικροσκοπική αιματουρία). Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν αιματουρία είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού, η παρουσία πετρών στα νεφρά ή την κύστη και οι όγκοι της κύστης, των νεφρών ή του προστάτη. Ο διαγνωστικός έλεγχος της αιματουρίας περιλαμβάνει αρχικά το υπερηχογράφημα νεφρών και την εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, αν και μπορεί να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις.

Αυξημένο PSA

Το PSA είναι μία πρωτεϊνη που παράγεται στον προστάτη αδένα, το PSA είναι μία εξέταση ειδική για τον προστάτη αλλά όχι για τον καρκίνο του προστάτη. Αυξημένα επίπεδα μπορεί να προκαλούνται από φλεγμονή του προστάτη, καλοήθη υπερπλασία ή προηγούμενους ιατρικούς χειρισμούς. Με επίπεδα PSA ανάμεσα στο 3 και 10 μόνο 20% των ανδρών έχουν καρκίνο προστάτη στη βιοψία. Υψηλότερα επίπεδα PSA κάνουν την πιθανότητα καρκίνου προστάτη πιο πιθανή (50% πιθανότητα με PSA μεγαλύτερο του 10). Ο ουρολόγος βασισμένος στα δεδομένα της εξέτασης του PSA και της δακτυλικής εξέτασης του προστάτη θα συζητήσει μαζί σας για το αν χρειάζεται να γίνει βιοψία προστάτη.

Έκκριμα ουρήθρας

Ουρηθρικό έκκριμα παρατηρείται συνήθως σε περιπτώσεις γονοκοκικής ή χλαμυδιακής ουρηθρήτιδας, με συνοδά συμπτώματα την καύσο κατά την ούρηση, και επιτακτική ούρηση. Αποτελεί συχνό εύρημα σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Στη γονοκοκική ουρηθρίτιδα το έκκριμα είναι κιτρινωπό και παχύρευστο ενώ στην χλαμυδιακή ουρηθρήτιδα είναι υδαρές.

Επίσχεση ούρων

Επίσχεση ούρων ονομάζεται η αδυναμία κένωσης της κύστης. Η επίσχεση ούρων μπορεί να είναι οξεία, η οποία εμφανίζεται ξαφνικά και συνοδεύεται από υπερηβικό πόνο και έντονη επιθυμία για ούρηση ή χρόνια, στην οποία το υπόλειμμα ούρων ούρων αυξανει σταδιακά και τα συμπτώματα είναι πιο αθόρυβα. Οι ασθενείς με χρόνια επίσχεση ούρων είναι συνήθως ηλικιωμένα άτομα και μπορεί να εμφανίζουν ψηλαφητή ουροδόχο κύστη και συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας. Τα αίτια της επίσχεσης ούρων μπορεί να είναι η διόγκωση του προστάτη που προκαλεί απόφραξη της κύστης ή υπολειτουργική κύστη όπως π.χ. εμφανίζεται στο σακχαρώδη διαβήτη και στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Για την αντιμετώπιση της επίσχεσης ούρων, τοποθετείται ουροκαθετήρας για να παροχετευτεί η κύστη.

Επιτακτική ούρηση

Επιτακτική ούρηση είναι το φαινόμενο στο οποίο παρατηρείται έντονη και αιφνίδια επιθυμία για ούρηση την οποία ο οασθενής φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει. Μπορεί να οφείλεται σε υπερπλασία του προστάτη, σε ουρολοιμώξεις, σε πέτρα στην κύστη ή σε υπερλειτουργικότητα του εξωστήρα μυ της κύστης.

Κάμψη πέους

H επίκτητη κάμψη του πέους ή νόσος του Peyronie οφείλεται σε φλεγμονώδη αντίδραση η οποία δημιουργεί ινώδη πλάκα και η οποία προκαλεί την κάμψη του πέους. Διακρίνεται σε μία οξεία φάση, κατά την οποία ο ασθενής αισθάνεται πόνο και μία χρόνια φάση στην οποία η πλάκα έχει σταθεροποίηθεί. Εάν η γωνία της κάμψης είναι μικρή και δεν δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα μπορεί να μη χρειαστεί καμία θεραπεία. Σε πιο περίπλοκα και βαριά περιστατικά ο ουρολόγος θα δώσει τη λύση, με την κατάλληλη χειρουργική τεχνική.

Κολικός νεφρού

Ο κολικός νεφρού είναι ένας κολικωειδής πόνος που εντοπίζεται στην οσφυική χώρα κάτω από τη δωδέκατη πλευρά, δεξιά ή αριστερά ανάλογα με την εντόπιση του προβλήματος. Δημιουργείται από οξεία απόφραξη του ουρητήρα ή του πυελοκαλυκικού συστήματος. Αυτό μπορεί να προκληθεί από μία πέτρα, κάποιο πήγμα αίματος ή κάποιον όγκο που πιέζει τον ουρητήρα.

Μάζα στο όσχεο

Πολλοί άνδρες τυχαίνει να ψηλαφίσουν κάποια μάζα στο όσχεο που παλαιότερα δεν υπήρχε. Συνήθως πρόκειται για απλές κυστούλες του όρχι ή της επιδιδυμίδας οι οποίες είναι σχετικά αθώες. Άλλες φορές πρόκειται για μία σταδιακή διόγκωση όπως συμβαίνει στην κιρσοκήλη ή στην υδροκήλη. Παρόλα αυτά καμία διόγκωση του οσχέου δεν θα πρέπει να αμελείται γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του όρχι είναι η πιο συχνή κακοήθεια στους νεαρούς άνδρες. Ο ουρολόγος θα σας εξετάσει, θα σας καθησυχάσει για την αιτία των συμπτωμάτων και θα σας εξηγήσει αναλυτικά όποια απορία έχετε.

Νυκτουρία

Νυκτουρία ονομάζεται το φαινόμενο στο οποίο ο ασθενής διακόπτει τον ύπνο του κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσει. Όταν αυτό συμβαίνει πάνω από 2 φορές είναι συνήθως πολύ ενοχλητικό για την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Συχνά συνοδεύεται από συχνουρία με την οποία έχει κοινά αίτια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οφείλεται σε αυξημένω παραγωγή ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας και τότε ονομάζεται νυχτερινή πολυουρία.

Πόνος κατά την ούρηση

Η επώδυνη ούρηση ονομάζεται δυσουρία και οφείλεται συνήθως σε κάποιο εμπόδιο στη ροή των ούρων (π.χ. υπερπλασία προστάτη, στένωμα ουρήθρας) ή σε λοίμωξη και φλεγμονή. Συνήθως υπάρχει αίσθημα καύσου που μπορεί να αντανακλά στην ουρήθρα. Όταν η δυσουρία αφορά στην αρχή της ούρησης, οφείλεται συνήθως σε παθολογία της ουρήθρας, ενώ όταν η ούρηση αφορά στο σύνολό της μικρούς όγκους ούρων ονομάζεται στραγκουρία.

Πριαπισμός

Πριαπισμός ονομάζεται η παρατεταμένη στύση που διαρκεί τουλάχιστον 4 ώρες και δεν συνοδεύεται από σεξουαλική επιθυμία. Στην κατάσταση αυτή παρατηρείται συμμετοχή των συραγγωδών σωμάτων αλλά όχι και της βαλάνου η οποία δεν βρίσκεται σε στύση. Διακρίνονται δύο τύποι πριαπισμού ο ισχαιμικός (ή χαμηλής ροής ή φλεβικό) και ο μη ισχαιμικός (ή υψηλής ροής ή αρτηριακός). Ο πριαπισμός είναι μία κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης στα σηραγγώδη σώματα. Η αντιμετώπιση του πριαπισμού περιλαμβάνει την αναρρόφηση αίματος, τις ενδοπεϊκές εγχύσεις φαρμάκων και τέλος τη χειρουργική αντιμετώπιση.

Στενή ακροποσθία

Ακροποσθία ονομάζεται το τελικό κομμάτι δέρματος του πέους που καλύπτει τη βάλανο. Μερικές φορές, αυτό είναι τόσο στενό που η βάλανος δεν αποκαλύπτεται και η πάθηση αυτή ονομάζεται φίμωση. Άλλες φορές, η βάλανος μεν αποκαλύπτεται αλλά η στένωση του δέρματος προκαλεί πόνο κατά τη στύση. Και σπανιότερα, στραγγαλισμό της βαλάνου που ονομάζεται παραφίμωση. Ο ουρολόγος μπορεί να σας προτείνει περιτομή ή πλαστική ακροποσθίας ανάλογα με το πρόβλημα και την επιθυμία του ασθενή.

Στυτική δυσλειτουργία

Στυτική δυσλειτουργία ονομάζεται η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης στύσης ικανής για διείσδυση. Καμία φορά το πρόβλημα είναι προσωρινό, και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους πα΄ραγοντες όπως το στρές ή η κατανάλωση αλκοόλ. Άλλες φορές μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι υποβόσκουν σοβαρές παθήσεις που αφορούν το ορμονικό, αγγειακό ή το νευρικό σύστημα. Ο ουρολόγος θα βοηθήσει στη διερεύνηση των αιτίων και θα κατευθύνει τη θεραπεία για την οποία ευτυχώς σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές.

Συχνουρία

Κατά τη συχνουρία αυξάνεται ο αριθμός των ουρήσεων (συνήθως πάνω από 7-8 φορές την ημέρα) και στις οποίες αποβάλλεται μικρή ποσότητα ούρων. Τα συχνότερα αίτια της συχνουρίας περιλαμβάνουν τις παθήσεις του προστάτη που προκαλούν απόφραξη ή τις παθήσεις της κύστης που προκαλούν μειωμένη χωρητικότητα και αυξημένη συσπαστικότητα της κύστης. Η συχνουρία μπορεί να οφείλεται και σε ψυχογενή αίτια.

Κλείστε Ραντεβού
Με το Γιατρό

Στο

210 80 74 866

Ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί του

Φόρμα Επικοινωνίας

Ιατρείο Κηφισιάς

Χ. Τρικούπη 197 & Σειρήνων
Κηφισιά, Τ.Κ: 14564, Αθήνα
Τηλ.: 210 80 74 866

Προβολή στο χάρτη

Ιατρείο Ωρωπού

Καραϊσκάκη 31(πρώην Τρ. Πειραιώς), Τ.Κ: 19014, Καπανδρίτι
Τηλ./ Fax: 2295053100

Προβολή στο χάρτη

Που θα μας βρείτε